Zeilcatamaran De Green Machine.

Onze catamaran heeft onder de naam Hitachi een aantal keren de prestigieuze zeilwedstrijden Ostar en Route du Rhum gevarenen en niet altijd onverdienstelijk.

De GM is, om haar naam waar te maken, voorzien van in spoed verstelbare schroeven waarmee niet alleen efficiënt kan worden aangedreven maar ook energie zou kunnen worden opgewekt.
Deze energie kan dan weer gebruikt worden om het schip elektrisch aan te drijven en zo volledig emissieloos te laten varen. Komende tijd wordt onderzocht hoeveel energie dit oplevert en bij welke toerentallen.
In afwachting van dit onderzoek en de beschikbaarheid van geschikte lichtgewicht elektromotoren wordt de GM nog aangedreven door twee moderne dieselmotoren.

Verder is het schip afgelopen voorjaar voorzien van een milieuvriendelijke onderwaterverf van International Yachtpain. Deze door AKZO ontwikkelde Intersleek wordt inmiddels een aantal jaren met succes toegepast op voornamelijk koopvaardij en Cruise-schepen en heeft, behalve een milieu voordeel, brandstofbesparingen tot 9% opgeleverd. Het door siliconen aalgladde oppervlak maakt dat aangroei zich moeilijk hecht en het gebruik van biocides overbodig. Voor de GM betekend het, behalve hogere snelheden onder zeil en een wezenlijke bijdrage aan een schonere Waddenzee.


Technische informatie zeilcatamaran Green Machine:
lengte: 20 meter
breedte: 11 meter
diepgang: 1,10 meter
masthoogte: 28 meter
zeiloppervlak aan de wind: 250 m2
zeiloppervlak ruime wind: 440 m2
ontwerp: Gilles Ollier
bouw: Multiplast Frankrijk
materiaal: vinylester- carbon/epoxy
gewicht: 8,5 ton